Hati-hati. Anda Boleh Sahaja Dibogelkan Telefon Pintar Tanpa Anda Sedari? | FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
» ARTIKEL » Hati-hati. Anda boleh sahaja dibogelkan telefon pintar tanpa anda sedari?

Hati-hati. Anda boleh sahaja dibogelkan telefon pintar tanpa anda sedari?

*Artikel ini diterbitkan dalam versi Bahasa Malaysia sahaja.

Oleh: Azrin Wahid

...

Teknologi yang terdapat pada telefon pintar sememangnya memudahkan pengguna, akan tetapi dalam masa yang sama, ia bisa menelanjangkan privasi sama ada kita sedari atau tidak.

Tegas Iskandar Ishak, sebagai pengguna seharusnya mereka perlu menyedari, melalui teknologi telefon pintar, kita sebenarnya telah berkongsi segala maklumat kepada pihak lain. Dalam erti kata lain, terdapat dua cara bagaimana segala maklumat kita diketahui oleh pihak ketiga, iaitu secara langsung atau tidak langsung (yang sedar atau tidak).

...ikuti artikel selanjutnya di UtusanTV

Sumber: UtusanTV, 27 Mei 2022