Ancaman Jenayah Penipuan Siber, Kenapa Semakin Menjadi-jadi? | FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
» ARTIKEL » Ancaman jenayah penipuan siber, kenapa semakin menjadi-jadi?

Ancaman jenayah penipuan siber, kenapa semakin menjadi-jadi?

Dialog Tiga Penjuru: Ancaman jenayah penipuan siber, kenapa semakin menjadi-jadi?

Perkongsian pandangan oleh Prof. Ts. Dr. Zuriati Ahmad Zukarnain dari Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Putra Malaysia (Gambar tengah).

Isu dikupas berkaitan ancaman jenayah siber atau penipuan siber (scammer). Apakah modus operandi scammer dan sejauh mana pengetahun atau kesedaran rakyat dalam menangkis aktiviti scammer seiring dengan peredaran teknologi pada masa kini. Adakah undang-undang lapuk, penguatkuasaan tanpa teknologi baharu atau pendidikan mengenai risiko jenayah ‘scam’ belum mencukupi?

Ikuti Dialog Tiga Penjuru di Astro Awani.

Sumber: Dialog Tiga Penjuru, Astro Awani (8 Jun 2023).

Tarikh Input: 23/06/2023 | Kemaskini: 23/06/2023 | akmalhafiz

SXEdEAP~