ChatGPT Vs Bard: Hilang Kerja? Malas Fikir? | FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
» ARTIKEL » ChatGPT vs Bard: Hilang kerja? Malas fikir?

ChatGPT vs Bard: Hilang kerja? Malas fikir?

Dialog Tiga Penjuru

ChatGPT vs Bard: Hilang kerja? Malas fikir?

Perkongsian pandangan oleh Prof. Ts. Dr. Zuriati Ahmad Zukarnain dari Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Putra Malaysia (Gambar tengah).

Isu dikupas berkaitan kebangkitan kecerdasan buatan (AI) menimbulkan persoalan tentang masa depan sektor pekerjaan dan peranan teknologi dalam hidup manusia. Adakah teknologi AI ini mampu meningkatkan produktiviti di sesetengah sektor perindustrian atau disebaliknya hanya menggantikan tenaga pekerja yang kurang relevan? Apakah peluang yang boleh diambil daripada kebangkitan AI dalam mencapai potensi pekerjaan, pembelajaran, penyelidikan dan juga kehidupan manusia? Bagaimana perkembangan teknologi seperti AI mampu mengubah daya pemikiran manusia secara kritis dan kreatif?

Ikuti Dialog Tiga Penjuru di Astro Awani.

Sumber: Dialog Tiga Penjuru, Astro Awani (9 Februari 2023)

Tarikh Input: 23/06/2023 | Kemaskini: 23/06/2023 | akmalhafiz

SXEdDAe~