Pengurusan Perubahan Iklim Melalui Penggunaan Teknologi Terbaharu | FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
» ARTIKEL » Pengurusan Perubahan Iklim Melalui Penggunaan Teknologi Terbaharu

Pengurusan Perubahan Iklim Melalui Penggunaan Teknologi Terbaharu

Perubahan iklim kini telah menjadi antara topik utama yang dibicarakan oleh semua pihak terutamanya yang berkepentingan dalam mengurus fenomena atau kesan perubahan iklim secara sistematik khususnya bagi menghindari bencana yang mungkin berlaku akibat perubahan iklim.

Bentuk bencana yang biasanya berlaku meliputi bencana alam seperti banjir besar, pemanasan global yang menyebabkan keadaan muka bumi mudah terbakar dan pelbagai isu lain yang boleh berlaku di luar jangkaan.

Dalam hal ini, pengurusan perubahan iklim yang baik dengan bantuan peralatan sokongan teknologi terbaharu seperti sistem kecerdasan buatan (artificial intelligence -AI), teknologi data raya (big data), perkomputeran awan (cloud computing) dan internet benda (Internet of Things - IoT) serta teknologi lain yang berkaitan dilihat dapat membantu pihak berkepentingan seperti ahli kaji cuaca, ahli akademik, badan bukan kerajaan dan masyarakat awam untuk sama-sama mengurus dan membangunkan sistem amaran awal (Early Warning System - EWS) bagi sesuatu kejadian atau bencana yang tidak diingini dari berlaku dan juga mengambil tindakan atau langkah-langkah pencegahan yang sewajarnya.

Seterusnya, maklumat lain yang disimpan di dalam pangkalan data raya juga boleh dianalisis dan dipersembahkan kepada mereka yang terlibat dalam masa nyata (real time) bagi mengetahui data dan maklumat yang terkini supaya tahap kesediaan bagi menghadapi bencana dapat dijamin untuk semua pihak dengan fenomena perubahan iklim ini.

Peranan teknologi terbaharu sebagai alatan sokongan pengurusan perubahan iklim

Peranan teknologi terbaharu dalam pengurusan perubahan iklim yang mengakibatkan banjir besar dan sebagainya boleh dikaitkan dengan pembangunan sistem pengurusan maklumat bersepadu (SPMB) terutamanya bagi memperkukuhkan program atau aktiviti pengurusan dan pentadbiran perubahan iklim tersebut. Ia merangkumi fungsi seperti alat ramalan peristiwa kecemasan atau bencana yang dilengkapi dengan sistem AI dan alatan pengesan IoT bagi mengeluarkan maklumat awal seperti titik panas kesan daripada pemanasan global dan membuat panggilan kecemasan kepada mereka yang berkepentingan melalui penggunaan sistem aplikasi mudah alih yang boleh dicapai di mana-mana dan pada setiap masa.

.

... ikuti artikel selanjutnya di Bernama (20 Disember 2023)

Prof. Ts. Dr. Rusli Hj. Abdullah (Foto)

Penulis adalah Profesor di Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Putra Malaysia (UPM).

Tarikh Input: 22/12/2023 | Kemaskini: 22/12/2023 | akmalhafiz

SXEdEAh~