Pelajar Sarjana Muda SE Memenangi Hadiah Pertama Dan Penyampai Terbaik Dalam National Fintech Codeathon 2022 | FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
» BERITA » Pelajar Sarjana Muda SE Memenangi Hadiah Pertama dan Penyampai Terbaik dalam National Fintech Codeathon 2022

Februari 2022 - National Fintech Codeathon (NFC) telah diadakan secara maya dan terbuka kepada semua pelajar dari lebih 75 universiti awam dan swasta di Malaysia. Acara itu dianjurkan oleh hos tahun ini, Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan kerjasama Pusat Ekonomi Kreatif dan Inovasi Sabah (SCENIC). Matlamat utama acara ini adalah untuk memudahkan penglibatan belia dalam perjalanan Malaysia untuk menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang mampan dibantu oleh Teknologi Kewangan (Fintech). Acara itu dianggap penting dalam mencari bakat untuk menghasilkan penyelesaian baharu yang inovatif dan cemerlang kepada isu fintech semasa di Malaysia. Selain SCENIC, Fakulti Pengkomputeran dan Informatik UMS turut bekerjasama dengan Persatuan Pelajar Sains Komputer dari universiti lain iaitu COMSSA UPM, PERTEKMA UNIMAS, dan I-TECH UUM, serta Microsoft, FinTech Associations of Malaysia, Multimedia Development Corporation, PayHalal, dan Printcious.

Sebelum hari pertandingan, syarikat utama seperti Boost dan Maybank berkongsi pandangan mendalam tentang kejayaan pendekatan fintech mereka iaitu e-dompet yang berguna, perkhidmatan perbankan dan perkhidmatan pendidikan berkaitan celik kewangan. Ini memberi gambaran kepada para peserta tentang tuntutan semasa fintech sebelum mereka boleh melaksanakan teknologi dengan berkesan.

Tujuh pasukan yang terdiri daripada tiga ahli masing-masing menghasilkan penyelesaian kepada pelbagai penyataan masalah yang berkisar tentang fintech. Semua peserta hanya diberi masa tiga hari untuk mengekod prototaip penyelesaian mereka dan mengemukakan idea-idea tersebut kepada para juri pada hari pitching.

Pasukan AMZ, pelajar tahun 3 dari Jabatan Kejuruteraan Perisian dan Sistem Maklumat, Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Putra Malaysia berjaya bangkit dengan memenangi tempat pertama pada aplikasi mudah alih yang bertujuan untuk "kewangan peribadi agregat" yang mereka cipta menggunakan Teknologi Pangkalan Data Masa Nyata Flutter dan Firestore. Anggota pasukan AMZ ialah Muhammad Muqriez Adam Shah Nazlan Shah, Muhammad Nur Addin Abdul Hamid dan Muhammad Zikri Mohd Shafie.

Tempat pertama membawa pulang RM1500.00 berserta sijil. Di samping itu, apa yang menjadikan kemenangan ini lebih berharga, mereka telah dianugerahkan sebagai "Penyampai Terbaik" di kalangan semua pasukan yang mengambil bahagian dari seluruh Malaysia.

Tarikh Input: 23/02/2022 | Kemaskini: 24/02/2022 | akmalhafiz

SXEYOAU~