Anugerah Pelajar Terbaik Kem Kepimpinan Belia Borneo | FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
» BERITA » Anugerah Pelajar Terbaik Kem Kepimpinan Belia Borneo

Anugerah Pelajar Terbaik Kem Kepimpinan Belia Borneo

Dua pelajar tahun 3 FSKTM, Yelilan Rajarajan dan Hemini Mani Segaran, berpeluang untuk menyertai Kem Kepimpinan Belia Borneo (BYLC) 2023, yang berlangsung di Universitas Mulawarman di Samarinda, Indonesia dari 17 hingga 29 Julai 2023.

Yelilan Rajarajan dan Hemini Mani Segaran, kedua-duanya adalah pelajar dari Jabatan Teknologi Komunikasi dan Rangkaian, Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat UPM adalah antara peserta yang bertuah dalam Program Sekolah Musim Panas Antarabangsa ini. Bersama mereka ialah 26 pelajar lain dari pelbagai negara Asia dan Afrika. Kem ini bertujuan untuk menyediakan platform untuk pertukaran budaya dan pembangunan kepimpinan dalam kalangan belia.

BYLC 2023, Program Pertukaran Sekolah Musim Panas tahunan yang dianjurkan oleh Pejabat Antarabangsa Universitas Mulawarman, menawarkan gabungan unik kursus akademik dan memperkaya bidang lawatan. Ia memberi tumpuan kepada memupuk kemahiran kepimpinan dan meningkatkan kesedaran tentang isu alam sekitar dan sosial.

Semasa perkhemahan, para peserta telah didedahkan dengan pelbagai aktiviti, termasuk kuliah dan bengkel, yang dianjurkan oleh tujuh fakulti berbeza. Kursus Fakulti Pendidikan menjadikan pembelajaran menyeronokkan dan menarik, manakala Fakulti Kesihatan Awam melengkapkan mereka dengan pengetahuan menyelamatkan nyawa, termasuk langkah keselamatan kebakaran.

Para pelajar juga memulakan lawatan lapangan yang menarik untuk diterokai sejarah dan budaya Kalimantan Timur. Mereka melawat Muzium Mulawarman di Tenggarong, menyelami warisan sejarah yang kaya di rantau ini. Di samping itu, mereka menyaksikan pengeluaran padi tradisional di sawah Betapus, mendapatkan pandangan tentang amalan pertanian di rantau ini.

Sebahagian daripada pengalaman berpaksikan alam semula jadi, para peserta menerokai hutan semula jadi Kalimantan Timur, menemui ekosistemnya yang unik dan mempelajari tentang spesies asli yang terancam seperti beruang matahari Borneo. Pengalaman ini bertujuan untuk memupuk penghargaan terhadap pemuliharaan alam sekitar dan memberi inspirasi kepada belia untuk menjadi pemimpin proaktif dalam menangani cabaran global.

Kem Kepimpinan Belia Borneo memuncak dengan pengumuman anugerah, dan dengan penuh rasa bangga Yelilan Rajarajan menerima anugerah Pelajar Terbaik. Prestasi yang memberangsangkan, dedikasi, dan kualiti kepimpinan yang ditunjukkan beliau semasa program ini diiktiraf dan diraikan oleh semua.

Dengan minda dan hati mereka diperkaya oleh BYLC 2023, Yelilan, Hemini, dan rakan peserta mereka kembali ke negara asal mereka sebagai pemimpin belia yang diperkasakan. Berbekalkan pengetahuan baharu, pemahaman budaya dan semangat untuk mencipta perubahan positif, mereka bersedia untuk memberi kesan yang berkekalan kepada komuniti mereka dan seterusnya.

Tarikh Input: 07/08/2023 | Kemaskini: 07/08/2023 | akmalhafiz

SXEdKAG~