Pelajar FSKTM Muncul Juara Dalam HACFEST MBSP 2021 | FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
» BERITA » Pelajar FSKTM Muncul Juara dalam HACFEST MBSP 2021

Pelajar FSKTM Muncul Juara dalam HACFEST MBSP 2021

KUALA LUMPUR, 9 Okt - Pelajar dari Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, UPM iaitu Hoh Jia Da bersama rakan sepasukannya Oscar Ling (Universiti Teknologi Malaysia) telah muncul Juara pertandingan HACKFEST MBSP 2021: Connect People dan membawa pulang hadiah berupa wang tunai sebanyak RM5, 000.

Team Hackidz (Foto)

Hackfest MBSP 2021 adalah acara di mana pemaju, pegawai kerajaan, pereka, wartawan, saintis data, pekerja bukan keuntungan, pereka UX, dan penduduk setempat yang cakna dengan masalah komuniti bersama-sama memanfaatkan kemahiran mereka untuk membantu komuniti dengan menyediakan satu penyelesaian yang membantu meningkatkan perkhidmatan MBSP. Semua cadangan penyelesaian yang dikemukakan kepada MBSP akan dimiliki sepenuhnya oleh MBSP. Bagi kumpulan yang mempunyai idea inovatif, MBSP akan mempertimbangkan untuk melaksanakan projek untuk penggunaan MBSP.

“Pertandingan hackathon telah menyaksikan penyertaan para peserta pall dari seluruh Malaysia yang terdiri daripada Semenanjung (Pulau Pinang, Kedah, Perak, Selangor, Putrajaya, Melaka, Johor, Pahang, Kelantan, Terengganu), Sabah dan Sarawak. Walaupun dari segi usia, terdapat perbezaan yang ketara di mana julat umur peserta adalah dari 18 hingga 52 tahun. Maksud hackfest bukan hanya diminati oleh ramai belia, malah di kalangan orang dewasa. " kata YBhg. Dato ’Sr Haji Rozali Bin Haji Mohamud, Datuk Bandar Majlis Bandaraya Seberang Perai dalam majlis penutup.

Terdapat sejumlah empat penyataan masalah yang diberikan oleh MBSP. Team Hackidz menangani pengumpulan maklumat untuk penyataan masalah pencalonan anugerah yang diberikan oleh Pengurusan dan Sumber Manusia MBSP. Idea kemenangan iaitu "ePencalonan" adalah platform untuk mendigitalkan keseluruhan proses pengumpulan maklumat dengan memasukkan teknologi seperti pemprosesan imej, teknologi OCR dan AI Bot.

UPM berbangga dengan pelajar kami yang menyumbang pengetahuan dan kepakaran mereka dalam pembinaan negara dengan memberikan penyelesaian inovatif untuk mempercepat agenda transformasi digital.

Majlis Pelancaran Hackfest (Foto Ihsan daripada Hoh Jia Da)

Sumber: Seberang Perai City Channel SPCC (Siaran - FB LIVE)

Tarikh Input: 18/10/2021 | Kemaskini: 18/10/2021 | akmalhafiz

SXDdCAL~