Pemerkasaan Pertanian Pintar | FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
» ARTIKEL » Pemerkasaan Pertanian Pintar

Pemerkasaan Pertanian Pintar

*Artikel ini disiarkan dalam Bahasa Malaysia sahaja.

 

Pertanian pintar (smart agriculture) merujuk kepada penggunaan dan pengintegrasian teknologi terkini dalam bidang pertanian.

 

Ia selari dengan perkembangan revolusi perindustrian (IR) 4.0 yang bertujuan membantu pihak berkepentingan seperti petani, pentadbir, dan semua entiti di dalam ekosistem atau industri pertanian supaya saling bekerjasama bagi meningkatkan kualiti dan kuantiti penanaman dan pengeluaran hasil ke tahap optimum.

 

 

Penggunaan teknologi terkini di dalam pertanian bermula di peringkat merancang, melaksana dan memantau aktiviti pada setiap masa, di mana-mana saja dengan menggunakan sistem aplikasi pengurusan maklumat (Agriculture Information System – AIS) yang dipasang ke peranti komputer atau telefon pintar.

 

Sistem AIS turut digunakan untuk mengumpul, menyimpan serta memproses data ke dalam pelbagai bentuk maklumat agar dapat digunapakai oleh pihak berkepentingan bagi tujuan membuat keputusan sama ada secara dalam talian atau masa nyata.

 

 

Dalam konteks pertanian pintar di Malaysia, terdapat pelbagai teknologi yang boleh digunakan untuk pemerkasaan aktiviti pertanian seperti robot atau dron bermula dari sistem pengesanan berasaskan Internet kebendaan (Internet of things) bagi tujuan perkiraan cuaca hingga memantau tanaman dan hasil terutama di kawasan luas seperti sistem perladangan berskala besar.

 

.... ikuti artikel selanjutnya di Harian Metro

 

 

Foto: Prof. Ts. Dr. Rusli Hj Abdullah

Penulis adalah Profesor di Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat dan Penyelidik Bersekutu di Institut Pengajian Sains Sosial (IPSAS) UPM

 

 

Sumber: Harian Metro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarikh Input: 11/10/2021 | Kemaskini: 11/10/2021 | akmalhafiz

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 6501
03-9769 6576
SXDDFAV~