Tesis PhD Dalam 3 Minit | FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
» ARTIKEL » Tesis PhD dalam 3 Minit

Tesis PhD dalam 3 Minit

Bolehkah anda mengemukakan tesis PhD anda dalam masa tiga minit sahaja? Bolehkah anda bayangkan, 80,000 perkataan tesis PhD akan mengambil masa 9 jam untuk hadir. Akan tetapi, dalam cabaran 3 minit menguji para penyelidik menerangkan penyelidikan mereka dalam masa tiga minit dengan bahasa yang sesuai kepada penonton di luar bidang. Had masa mereka ... hanya 3 minit sahaja. Idea pertandingan Tiga Minit Skript (3MT) datang pada ketika keadaan Queensland mengalami kemarau yang teruk. Untuk memulihara air, penduduk digalakkan untuk mandi musim panas mereka, dan ramai orang mempunyai pemasa telur tiga minit yang ditetapkan ke dinding di bilik mandi mereka. Kemudian Dekan Sekolah Siswazah UQ, Emeritus Professor Alan Lawson, meletakkan dua dan dua bersama dan gagasan untuk pertandingan 3MT itu dilahirkan pada tahun 2008.

 

 

 

Persaingan Tahap Nasional 3MT 2019 dianjurkan oleh Universiti Pendidikan Sultan Idris, Perak dan disertai oleh 21 universiti yang terdiri daripada 58 peserta dari pelbagai disiplin yang mengambil bahagian dalam pertandingan berprestij ini pada 25 Jun, 2019. 

 

Tiga kategori dipertikaikan: Sains dan Teknologi, Kejuruteraan dan Sains Sosial. 58 peserta dari 21 universiti menyampaikan ucapan mereka. Semua peserta adalah pelajar PhD dari universiti awam dan universiti swasta yang berafiliasi dengan Majlis Dekan Pengajian Siswazah (MDPS). Sejumlah 15 hakim profesional yang terdiri daripada hakim akademik dan industri telah dipilih untuk pertandingan tersebut. Pemenang Hadiah Utama untuk pertandingan ini ditaja oleh Springer Nature. 

Nurfatimah Mohd Thani, pelajar UPM PhD dari Fakulti Kejuruteraan dengan pembentangannya bertajuk "Kejayaan Sweet dengan Air Subkritikal" membawa balik RM1500.00 selepas diumumkan sebagai juara dan juara kategori Sains & Teknologi.

 

 

 
 

Kedua-dua peserta lain dari UPM ialah Nurliyana Mohamad dan Goh Soon Heng dari Fakulti Sains dan Perubatan Veterinar dengan penyampaian tajuk 3MT mereka "Fishy Business: Memahami Vibrio Infeksi dalam Ikan Kultur Marin" dan "Leptospirosis: My K9 Story".

 

Rujukan:

3MT, University of Queensland

SGS, UPM

Tarikh Input: 10/01/2020 | Kemaskini: 04/04/2022 | akmalhafiz

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 6501
03-9769 6576
SXDDEAJ~