Penjawat Awam Perlu Manfaatkan AI, ChatGPT Tingkat Kualiti Penyampaian | FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
» ARTIKEL » Penjawat awam perlu manfaatkan AI, ChatGPT tingkat kualiti penyampaian

Penjawat awam perlu manfaatkan AI, ChatGPT tingkat kualiti penyampaian

 

 

KEHEBATAN dan keunikan teknologi kecerdasan buatan (AI), ChatGPT bukan lagi kisah khayalan atau fantasi tidak dapat dijangkau akal, sebaliknya ia mengubah budaya dan tatacara kerja manusia kerana dapat membantu dalam melaksanakan tugas harian, terutama dalam kalangan penuntut, pengajar, teknokrat, pekerja awam dan swasta serta mereka yang memiliki kepentingan tertentu.

Tidak dapat dinafikan kepintaran berfikir dan berbahasa ChatGPT ialah pencapaian fungsi aras tinggi semakin menyamai manusia. Tarikan utama ChatGPT ialah penggunaan secara percuma.

Edisi langganan ditampilkan mengekalkannya sebagai kuasa baharu teknologi dengan catatan sejarah tersendiri kerana menerima bilangan pengguna tertinggi dan terpantas di seluruh dunia berbanding aplikasi lain popular seperti Instagram, Spotify dan Netflix.

Prestasi ChatGPT tidak terhad kepada kekangan masa, masalah konsistensi kualiti mahupun bebanan tugas, sebaliknya komitmen diberikan sentiasa maksimum, sekali gus berupaya mengendalikan tugasnya dengan memperhalusi output dan hasil cadangannya supaya dapat memenuhi cita rasa dan kehendak pengguna.

Sebenarnya, bidang perkhidmatan awam juga banyak terkait dengan elemen pemikiran dan aspek penulisan, terutama sektor pentadbiran hingga amat sepadan dengan kebolehan dimiliki ChatGPT.

Ini bermakna peranan dan skop tugas penjawat awam, terutama membabitkan perkara rutin perlu melalui transformasi serta dikaji semula supaya kekal relevan, malah penggunaan aplikasi ini dapat memberi nilai tambah.

 

…ikuti artikel selanjutnya di Berita Harian, 31 Mac 2023.

 

 

 

Penulis adalah Pensyarah di Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Putra Malaysia (UPM)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarikh Input: 17/04/2023 | Kemaskini: 17/04/2023 | akmalhafiz

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS KOMPUTER DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 6501
03-9769 6576
SXDDEAO~